Italijanski espresso, način pripreme

Italijanski espresso, način pripreme

  • Napravite savršeni italijanski espresso

Za savršen italijanski espresso potrebno je:

  • 6,5 do 7 g  profesionalno pržene i samlevene kafe,
  • Pritisak vode, odnosno rada pumpe 9 bara,
  • Temperatura između 88 ° C i 92 ° C,
  • Idealno vreme prolazak vode kroz mlevenu kafu je između 25 i 30 sekundi,
  • Kafa se služi u porcelanskim šoljicama, koje treba da su suve i zagrejane do 60 ° C.

Savrsena-espresso-kafa

KARAKTERISTIKE espresso kafe:

Četiri svojstva koja razlikuju espresso kafu  od drugih kafa su:  pena, aroma, ukus i miris.

PENA

Posebnost espresso kafe je pene koja pokriva celu šoljicu kafe. Debljina pene je između 3 i 4 mm. Karakterisitke koje ukazuju da je espresso pravljena od zrna Arabice je boje pene (svetlo smeđe do tamno smeđe boje). Ako u espresso kafi dominira robusta pena je smeđa sa sivim tonovima i struktura pene je gušća, sa većim mehurićima.

AROMA

Sa svojom jakom aromom espresso kafa oživljava sva naša čula.

UKUS – MIRIS

Espresso kafa ima poseban ukus koja ne liči ni na jednu stvar. O ukusu i mirisu prave espresso kafe je teško pričati jer je jedintsven. Jednostavno espresso kafu, morate probati!
Espresso je najsloženiji napitak medju  kafama. Mnogo je bogatiji i koncentriraniji nego standardne i filter kafe. Pošto se espresso sprema na oko 90 stepeni, odmah po završetku spreman je za konzumaciju. Koristi se i kao osnova za puno vrsta popularnih napitaka, kao što su cappuccino ili latte.