Istorija espresso kafe

Istorija espresso kafe

 Istorija nastanka espreso kafe:

1901 – Luigi Bezzera u Italiji  priprema planove za korišćenje vodene pare pod pritiskom kod kafemata.

1905 – Desiderio Pavoni na osnovu tih planova započinje serijsku proizvodnju. Zbog visoke performance kafemata donosi mogućnost pravljenja espresso kafe jedan za drugim, dok u kvalitetu između kafe nema variranja. Sa ovim je stvorio mogućnost da barista ponudi kafu svojim gostima uvek istog kvaliteta.

1938 – M. Cremonese, razvija slavine sa oprugom, i sa ovim  postavlja tehnološke osnove za pravljenje moderne kremaste espresso kafe.

1946 – Ahilove Gaggia tek počinje proizvodnju kafemate sa oprugom. Tada počinje osvajanja tipične kremaste kafe.

1961 – Prema planovima Ernesto Valente M. Faema napravio je prvi aparat za kafu sa mogoućnošću regulisanja pritiska. Ovo je prvi korak prema automatizaciji. Sa ovom tehnologijom dobila se prilika za razvoj tačnog standarda espresa u budućnosti.

2001 – Stvorio se standard italijanskog espresa (Espresso Italiano).

 

Istorija espresso kafe